fredag 17. oktober 2008

Spådommer for økonomien i Norge

Tidligere i år hadde vi en "spådom" på hvordan økonomien ville se ut her til lands i mars. Nå befinner vi oss i oktober og vi har nå nye tanker om hvordan det vil se ut i mars.

Vår tidligere "spådom" så slik ut:
«I det kommende år har vi tro på at renten vil stige ytterlige. Kanskje vil smerte grensen nås på rundt 6%, men etter jul tror vi vil få en eller to kutt i styringsrenten. Styringsrenten tror jeg vil gå ned til rundt 5,2%. Inflasjonen vil nok mest sannsynlig holde seg høy gjennom dette året ettersom det er et stramt arbeidsmarked, olje og gass priser har sunket litt i det siste og Kina driver inflasjonen opp. Det siste året har det kommet flere flyktninger til landet, dette kan være med på å presse arbeidsledigheten opp»

Etter nye hendelser i markedet og etter nye tanker har vi kommet frem til dette nå:
Etter finanskrisen er det nå enda mer sannsynlig at styringsrenten vil synke. Vi fikk feil på når denne styringsreten ville snu og gå nedover. Toppen ble aldri 6% og den ble satt nedover tidligere. Pga finanskrisen kan dette få konsekvenser for arbeidsmarkedet. Flere kan bli arbeidsledige ettersom mindre bedrifter ikke tar sjansen på å ha store utgifter. På en annen side har vi nå sett at statsbudsjettet har satt igang tiltak som øker aktiviteten i økonomien. Blant annet utbygninger av jernbaner osv. Vår konklusjon er at mye av våre tidligere «spådommer» kommer til å stemme med noen unntak. Blant annet arbeidsledigheten og når styringsrenten ville synke. Vi har også sett at oljeprisen har sunket drastisk. Vi tror bunnen blir nådd ved en styringsrente på 5 %.

Ingen kommentarer: